Oblicz współczynniki a,b i c
Kolodziej44186: Mam problem z zadaniem Dany jest wielomian w(x)=x6−3x5+ax4+bx3+cx2−5x−1.
Liczba −1 jest jego dwukrotnym pierwiastkiem, a punkt A(1,−1) należy do wykresu tego
wielomianu.
a)Oblicz współczynniki: a,b i c
b)Wykaż że liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x), a następnie wyznacz jego
pozostałe
pierwiastki
Proszę o pomoc
26 paź 22:32
Jack: pochodne byly? czy raczej nie ?
26 paź 22:37
Jack:
a)
skoro −1 jest pierwiastkiem, to
w(−1) = 0
skoro punkt A nalezy do wykresu, to
−1 = w(1)
i tu masz 2 rownania, brakuje trzeciego, ktore daje informacja ze liczba − 1 jest dwukrotnym
pierwiastkiem
i tutaj albo wielomian dzielimy przez dwumian (x+1)
albo pochodna, ale nwm czy miales.
26 paź 22:38
Kolodziej44186: Nie było pochodnych
26 paź 22:40
===:
posprawdzaj jeszcze znali w wielomianie bo współczynniki wychodzą nie całkowite
26 paź 23:03
===:

ale pasuje
26 paź 23:25
===:
a=−1,25
b= 7,5
c= 0,75
26 paź 23:29
Jack: no to trzecie rownanie to
podziel w(x) / (x+1)
i jak juz wyjdzie wynik to jeszcze raz podziel to co wyszlo przez (x+1)
i reszte z tego drugiego dzielenia przyrownaj do zera.
26 paź 23:31