m
Arcani: Dany jest wierzchołek kwadratu A(1,−3) i jedna z jego przekątnych k: 2x−y=0. Wyznaczyć równania
boków kwadratu
26 paź 22:10
Jack:
prosta k : y = 2x
jest przekatna kwadratu, zatem prosta prostopadla do niej utworzy druga przekatna,
jezeli bedzie przechodzic przez punkt A.
zatem rownanie prostej prostopadlej do
k, nazwijmy ja
l
| 1 | |
prosta l : y = − |
| x + b |
| 2 | |
podstawiajac punkt A
| 5 | |
−6 = − 1 + 2b −−−−> b = − |
| |
| 2 | |
Proste
k i
l przecinaja sie w punkcie :
−x − 5 = 4x −−−−> x = −1
y = −3
nazwijmy go S, zatem S(−1,−2)
Dalej pomysl
26 paź 22:35
Mila:

A(1,−3)
k: y=2x
Przekątne w kwadracie są prostopadłe, równe i dzielą się na połowy.
m⊥k i A∊m
S− punkt przecięcia przekątnych
x=−1 i y=−2
S=(−1,−2) − środek przekątnej
C=(a,b)
| a+1 | | b−3 | |
−1= |
| −2= |
| ⇔a=−3 i b=−1 |
| 2 | | 2 | |
C=(−3,−1)
R=|SA|=
√22+12=
√5
(x+1)
2+(y+2)
2=5
y=2x rozwiązując układ otrzymamy wsp . B i D
x=0 i y=0⇒B=(0,0)
x=−2 i y=−4⇔D=(−2,−4)
Pisz równania:
26 paź 22:51