Nierówności wymierne z parametrem
asiakulpa : Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których zbiorę rozwiązań nierówności
[(m−3)x2+4x+m−3] / (−2x2+x−1) > 0 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych
26 paź 22:01
Jack:
| (m−3)x2+4x+m−3 | |
| > 0 |
| (−2x2+x−1) | |
zał. −2x
2+x−1 ≠ 0 <−− Δ < 0
D
f = R
| (m−3)x2+4x+m−3 | |
| > 0 /*(−2x2+x−1)2 |
| (−2x2+x−1) | |
((m−3)x
2+4x+m−3)(−2x
2+x−1) > 0
wiemy,ze wyrazenie −2x
2+x−1 jest <0 dla kazdego x ∊ R (bo Δ<0, oraz wspolczynnik a = −2 <0)
zatem nasze wyrazenie jest > 0 gdy (m−3)x
2+4x+m−3 > 0
zatem szukamy takich wartosci m, dla ktorych
(m−3)x
2+4x+m−3 > 0 dla kazdej x ∊ R
najpierw sprawdzmy co sie dzieje, gdy nie jest to rownanie kwadratowe, tj. m = 3
otrzymujemy wtedy : 4x > 0, co nie jest spelnione przez kazda liczbe rzeczywista.
zatem m≠ 3
nasze rownanie jest > 0, gdy :
{m−3 > 0
{Δ > 0
zatem m>3 oraz
Δ = 16 − 4(m−3)(m−3) = 16 − 4(m
2−6m+9) = 16 − 4m
2 + 24m − 36 = −4m
2 + 24m − 20
−4m
2 + 24m − 20 > 0
−4(m
2 + 6m + 5) > 0 /

−4)
m
2 − 6m + 5 < 0
(m−5)(m−1) < 0
m ∊ (1;5)
ale uwzgledniamy fakt, ze m > 3, zatem ostatecznie
m ∊ (3;5)
========
26 paź 23:29
Jack: tam gdzie wyszla smutna minka to dzielimy przez minus cztery.
/ : (−4)
PS mam nadzieje ze sie nigdzie nie pomylilem
26 paź 23:29
Omikron: Nie zmieniłeś kierunku nierówności po podzieleniu przez −2x2+x−1
Poza tym Δ<0, żeby był zbiór liczb rzeczywistych.
26 paź 23:40
Jack: Aj faktycznie te 2 przypadki sie zmienia
{Δ<0
{m−3<0
26 paź 23:46