geometria analityczna
otempora: Dane są wierzchołki trójkąta równoramiennego: A=(−3,−5), B=(4,−1) i C=(−2,3). Podaj długość
podstawy tego trójkąta.
Z góry dziękuję za każdą pomoc i wskazówkę
26 paź 21:23
===:
policz długości odcinków stanowiących boki trójkąta
26 paź 21:33
Mila:

Oblicz długości boków Δ.
|AB|=
√(4−(−3))2+(−1−(−5)2=
√(4+3)2+(−1+5)2=
√72+42=
√49+16=
√65
Lepiej to robić z rysunku i tw. Pitagorasa.
|BC|=
√42+62=
√16+36=
√52
|AC|=
√12+82=
√65
26 paź 21:35
otempora: No jasne, dziś nie jest mój dzień. Wielkie dzięki za pomoc!
26 paź 21:41
Mila:
26 paź 21:56