geometria anali
N00t: W trójkącie równoramiennym ABC w którym C ma współrzędne (1;6) oraz |AC| = |BC| = 7 podstawa AB
zawiera się w prostej o równaniu l.ab = x−2
Opisz współrzędne punktów A i B.
Zadanie robię w ten sposób.
1. przypisuję A(Xa;Xa−2)
B(Xb;Xo−2)
2. |AC| = 7
Ze wzoru na długość odcinka
7=
√(1−xa)2 + (8−Xa)2
po czym sprowadzam to do rówanania kwadratowego z czego wyliczam delte i podstawiam punkty.
Moje pytanie... Czy jest jakiś szybszy sposób na to zadanie? Może z mniejszą ilością liczenia?

A może w tym sposobie widzicie jakieś błędy? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
26 paź 21:22
5-latek : Pomieszanie z polataniem .
26 paź 21:36
===:
26 paź 21:42
5-latek : Dobry wieczor ===]
prosta o rownaniu l ab= x−2 . (dobre
26 paź 21:44
===:
tak Mu się napisało

Ale rozwiązanie kombinuje całkiem zgrabnie
26 paź 21:47
N00t: l
AB: y= x − 2
wybaczcie
26 paź 22:07