rozwiąż równanie
Rafał:
2+ 3x+73x−5 = 6x+63x−1 + 9x2+15x−309x2−18x+5
w ostatnim wyrażeniu licznik to 9x2+15x−30 a mianownik to 9x2−18x+5 napisałem drugi raz bo
niezbyt wyraźne to jest.
I bardzo proszę kogoś o schemat obliczenia tego chociaż, z obliczeniami sobie poradzę, nie wiem
co tu zrobić sprytnego żeby nie mieć ułamków wielkich na 3 linijki w zeszycie.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
26 paź 21:11
Janek191:
Pisz ułamki używając litery U
26 paź 21:16
Rafał: Tak je pisałem, tylko tam jest dwa razy potęga i dlatego się tak to popsuło troche pewnie
26 paź 21:20
Adamm: 9x
2−18x+5=(3x−5)(3x−1)
| 2(3x−5)(3x−1) | | (3x+7)(3x−1) | |
| + |
| = |
| (3x−5)(3x−1) | | (3x−5)(3x−1) | |
| | 6(x+1)(3x−5) | | 9x2+15x−30 | |
= |
| + |
| |
| | (3x−5)(3x−1) | | (3x−5)(3x−1) | |
| (3x−1)(6x−10+3x+7) | | 27x2+3x−60 | |
| = |
| |
| (3x−5)(3x−1) | | (3x−5)(3x−1) | |
3(3x−1)
2=27x
2+3x−60
27x
2−18x+3=27x
2+3x−60
63=21x
x=3
26 paź 21:26
Rafał: hmm a jestes w stanie wyjaśnić skąd wzięła sie ta ostatnia linijka w której są ułamki, bo to
zbyt szybko jak dla mnie jest przekształcone, troche nie wiem skad sie to wzieło
26 paź 22:29