styczna do okręgu
anonim: wyznacz styczną do okręgu x2+y2+2y przechodzącą przez punkt
a) p=0,0
b) q=4,4
26 paź 21:01
Janek191:
Napisz to po ludzku !

P = ( 0, 0)
Q = ( 4, 4)
26 paź 21:02
Janek191:
x2 + y2 + 2 y = 0 ?
26 paź 21:02
anonim: x2+y2+2y=0
P = ( 0, 0) Q = ( 4, 4)
słusznie
26 paź 21:04
Janek191:
( x − 0)2 + ( y + 1)2 − 1 = 0
( x − 0)2 + ( y + 1)2 = 1
26 paź 21:04
Janek191:

Równanie stycznej : y = 0
26 paź 21:08
Adamm: z co z drugą styczną?
26 paź 21:10
Adamm: nieważne, zaznaczenie tego punktu (1, 0) mnie zmyliło
26 paź 21:11
anonim: A więc tak to działa, dziękuję.
26 paź 21:13