Rozwiąż równanie
piotrek: arcctg(5x − 2) = − π/6
Dziedzina X ∊R
tg( − π/6) = −
√3
5x − 2 = −
√3
5x = 2 −
√3
tymczasem w rozwiążaniu jest brak pierwiastka ?
czemu ?
26 paź 20:48
Cubix: | | √3 | |
5x−2=− |
| , ale pierwiastek i tak zostanie |
| | 3 | |
26 paź 20:54
Adamm: problem w tym że tam jest arcctg więc powinno być 5x−2=−√3
26 paź 20:55
piotrek: to jak ?
26 paź 21:19
Adamm: w odpowiedzi pewnie jest błąd
26 paź 21:29
piotrek: czyli dobrze mam

fajnie
26 paź 21:45
Mila:
y=arcctgx , x∊R, y∊(0,π)
26 paź 21:55
Mila:
To jak masz napisane w odpowiedzi?
26 paź 21:56
piotrek: brak pierwiastków
28 paź 07:33