granice
xx: opierając się na tym że an= (1+1n)n = en
znajdź granice ciągu o wyrazie ogólny:
a) an=(1−1n2)n tu nie widać ale jest 1−1 podzielić na n do kwadratu
b)an=(1−3n)n
26 paź 20:42
26 paź 20:44
Adamm: | | 1 | | 1 | |
lim (1− |
| )n = lim (1− |
| )−n2*(−1/n) = [ e0 ] = 1 |
| | n2 | | n2 | |
26 paź 20:46
Janek191:
b) lim an = e−3
n→∞
26 paź 20:49
Adamm: | | 3 | | 3 | |
lim (1− |
| )n = lim (1− |
| )−n/3*(−3) = [ e−3 ] = e−3 |
| | n | | n | |
26 paź 20:49
xx: a w tym drugim to nie powinno być e do −13 ?
26 paź 20:58
Adamm: widzisz błąd w moim rozwiązaniu? to go wskaż
jeśli nie widzisz błędu, to nie ma problemu
26 paź 21:01
xx: przepraszam pomyłka
26 paź 21:02
xx: a co zrobić z czymś takim (1−4n)−n+3
26 paź 21:03
Adamm: | | 4 | | 4 | |
lim (1− |
| )−n+3 = lim (1− |
| )(−n/4)(4−12/n) = [ e4 ] = e4 |
| | n | | n | |
26 paź 21:07