Kule
Omase: W urnie jest 20 kul. 2 czarne, 10 białych i 8 zielonych.
Losujemy 5 kul że zwracaniem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowano
kule we wszystkich kolorach.
26 paź 19:50
Jerzy:
IΩI=20*20*20
IAI = 6*2*10*8
26 paź 20:00
Marta: ?
26 paź 20:01
Jerzy:
sorry ...tak by było dla 3 kul
Dla 5 − ciu kul:
IΩI = 205
A = (3C,1B,1Z) *3 = 2*2*2*8*10*3
(2C,2B,1Z) *3 = ....................
(1C,2B,2Z) *3
(3B,1Z,1C) *3
(3Z,1B,1C) *3
sprawdż czy czegoś nie pominąłem.
26 paź 20:07
Jerzy:
i popraw wszędzie mnożnik z 3 na 3!
26 paź 20:09
Jerzy:
jescze brakuje: (2C,2Z,1B)*3!
26 paź 20:11
Mila:
|Ω|=20
5
Losowanie 5 kul ze zwracaniem.
Zdarzenie przeciwne:
2C,10B,8Z
A− wylosowano kule białe i zielone
|A|=18
5
B− wylosowano kule zielone i czarne
|B|=10
5
C− wylosowano kule białe i czarne
|C|=12
5
========
|A∩B|=8
5 −wylosowano tylko zielone kule
|A∩C|=10
5−wylosowano tylko białe kule
|B∩C|=2
5 − wylosowano tylko kule czarne
|A∪B∪C|=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|
|A∪B∪C|=18
5+10
5+12
5−8
5−10
5−2
5+0=2 105 600
D− wylosowano kule różnych kolorów
|D|=20
5−2 105 600=1 094 400
| | 1 094 400 | |
P(D)= |
| =0.342 |
| | 3 200000 | |
======================
Gdzieś liczyłam sposobem
Jerzego, ale nie mogę znaleźć.
26 paź 20:52
Mila:
Dla zdarzenia:
| | 5! | |
(zzbbc) − liczba ustawień : 82*102*21* |
| =384 000 |
| | 2!*2! | |
26 paź 21:23