sss
PrzyszlyMakler: Witam, mam takie pytanie tylko dla siebie.
ax2 + x + 1
dla jakiej wartości parametru a, równanie ma pierwiastek wynoszący 0?
A jeżeli dla żadnej, [mi się tak wydaję] to poprosze o zrobienienie tego samego polecenia na
literkach
26 paź 19:32
Jerzy:
A gdzie to równanie ?
26 paź 19:37
PrzyszlyMakler: a to równanie ax2 + x + 1 = 0
czy istnieje parametr a dla ktorego ma pierwiastek wynoszący 0?
26 paź 19:39
Adamm: pytanie: czy dla x=0 równanie ma rozwiązanie?
wstawiając x=0 do równania mamy
1=0
sprzeczność
stąd nie ma takiej wartości a dla której równanie byłoby prawdziwe
26 paź 19:44
Jerzy:
Nie istnieje.
26 paź 19:44
PrzyszlyMakler: dzięki, tak myślałem
26 paź 20:02