Wartość bezwzględna
Ukasz: Określ dla jakich wartości x podana równość jest prawdziwa:
4−|x|=|x−4|
26 paź 18:20
5-latek : Ty znasz kolego takie magiczne slowo dziękuje]
Wpisales tyle zadan i dostales rozwiazanie .
26 paź 18:23
Ukasz: Robić nowy "śmieciowy" post na forum chyba nie ma sensu, jestem wdzięczny każdemu
kto odpowiada ma moje pytania i pomaga zrozumieć owe zadania.
26 paź 18:27
===:
Przedziały ... i licz
26 paź 18:36
5-latek : Byc moze ale pomagajacy sie lepiej czuje kiedy mu sie podziekuje za pomoc
|x−4|= 4−|x|
Mozesz to robic przedzialami
1(−∞,0>
2. ( 0, 4>
3. <4 ,∞)
dla 1 przedzialu masz
|x−4|= −(x−4)= 4−x
|x|= −x
rowmamie ma postac
4−x= 4−(−x)
4−x= 4+x
jedyne rozwiaznie to x=0
Sprawdzenie
|0−4|= 4−0
|−4|=4 prawda
rozwiazuj dalej .
26 paź 18:39
Ukasz: Dzięki
26 paź 18:49
5-latek : Na zdrowie
26 paź 18:50