aaaaa
julka: sin110=a
sin220 = −2a√1−a2
jak do tego dojsc, uzywam wzoru na podwojony kat
sin2α
sin220 = 2sin110 *cos100 =2sin110* cos(90+30)=2sin110 *(−sin30)=2a*(−1/2)
26 paź 18:06
Adamm: sin220=2sin110cos110
cos110<0
cos110=−√1−sin2110
sin220=−2sin110√1−sin2110
26 paź 18:13
julka: nie rozumiem

cos110<0 bo II cwiartka tak?
ale skad wzielo sie ze cos110=−
√1−sin2110
26 paź 18:45
Adamm: z jedynki trygonometrycznej mamy
cos2110=1−sin2110
cos110=√1−sin2110 lub cos110=−√1−sin2110
a ponieważ cos110<0 to
cos110=−√1−sin2110
26 paź 18:46
5-latek : sin2α+cos2α=1
cos2α= 1−sin2α ⇒cosα= ± dokoncz
26 paź 18:47