Trygonometria
Whale: Dla jakich wartości parametru c równanie 1+ 2cos2 x + 4cos2 x + .... = c ma rozwiązania?
26 paź 17:32
Whale: Zacząłem od szeregu geometrycznego, wyznaczyłem dziedzinę i zatrzymałem się na tym:
1
−−−−−−−− = c
1 − 2 cos2 x
26 paź 17:35
Omikron: Możesz narysować wykres lewej strony i odczytać zbiór wartości. W tym celu za cos2x podstaw t.
Dt=<0,1>−{1/2}
Narysuj w tej dziedzinie.
26 paź 17:46
Whale: Czy z pochodnej można jakoś to zadanie zrobić?
26 paź 18:12
Adamm: po co chcesz robić to pochodnymi?
tak jest o wiele łatwiej
26 paź 18:17
Whale: Dlatego, że takie zadanie nauczyciel podał nam to zadanie do tematu z pochodnymi i
zastanawiałem się jak to powiązać
26 paź 18:18
Adamm: | | 1 | |
możesz policzyć pochodną |
| i ją narysować |
| | 1−2cos2x | |
a o ile wiem to pochodnych złożonych w programie nie ma więc będziesz musiał ją
liczyć z definicji, potem patrzysz na wykres żeby sprawdzić czy ma rozwiązanie dla
danego c
26 paź 18:22