NWW i NWD
KrzysiekLO: Znajdź dwie liczby naturalne, których suma wynosi 750, zaś iloraz z dzielenia ich NWW przez NWD
jest równy 1196
26 paź 17:26
Mila:
a+b=750
NWD(a,b)=d
| | a*b | |
NWW(a,b)= |
| gdzie a=m*d i b=n*d, m,n∊N+, m,n − liczby względnie pierwsze, d∊N |
| | d | |
| | m*d*n*d | |
NWW(a,b)= |
| =m*n*d |
| | d | |
| NWW(a,b) | | m*n*d | |
| = |
| =1196 |
| NWD(a,b) | | d | |
m*n=1196
m*n=4*13*23
1) m=4*13 i n=23
a=52*d i b=23*d,
52d+23d=750
75d=750⇔d=10
a=520 i b=230
2) m=13, n=4*23=92
13*d+92d=750
105d=750
3) rozważ inne przypadki
26 paź 18:07
KrzysiekLO: Dziękuje bardzo
26 paź 18:34
Mila:
26 paź 18:40
KrzysiekLO: Udowodnij, że jeżeli liczby p i 5p2−2 są pierwsze, to liczby 5p2−4 i 5p2+2 też są pierwsze
26 paź 18:48