Proszę o pomoc w ciągach
adaś :(: podaj wzór na n−ty wyraz ciągu
i
oblicz sumę 6 początkowych wyrazów ciągu
proszę o pomoc
a1=9
a2=6
a3=4
q=2/3
proszę o pomoc


skąd mam wziąć r

(chodzi mi o wzór ogólny ciągu)
odp... an=a1q
n−1 a1= 9*(2/3)
m−1
prosze o pomoc
10 sty 14:17
adaś :(: an=a1qn−1 odpowiedz d o1 czesci
10 sty 14:20
Bogdan:
To nie jest ciąg arytmetyczny, to jest ciąg geometryczny.
a
n = a
1q
n−1
| | 1 − qn | |
Suma Sn = a1 * |
| |
| | 1 − q | |
10 sty 14:21
adaś :(: no przecież ^^

dzięki bogdam

już chyba dam rade
10 sty 14:23