pomocy
maciuś: Środkowe CD i BE trójkąta ABC przecinają się pod kątem 45. Wiedząc, że BE=12cm a CD=21cm oblicz
pole trójkąta ABC.
26 paź 16:22
Macko z Bogdanca:

BE=12
CD=21
Srodkowe przecinaja sie w stosunki 2:1
x=1/3BE=4
y=2/3BE=8
z=2/3CD=14
PΔESC=1/2xzsin45=14
√2
PΔSBC=1/2yzsin(180−45)=28
√2
Srodkowa dzieli trojakt na 2 trojakty o polach rownych cyzli P1=P2
ΔABC=2(PΔESC+ΔSBC)=2(14
√2+28
√2)=84
√2
26 paź 17:02
maciuś: dzięki

brakowało mi właśnie wiedzy że środkowa dzieli trójkąt na takie same trójkąty
26 paź 17:05
Eta:
Trzy środkowe dzielą trójkąt na sześć trójkątów o równych polach
| √2 | |
Zatem P(ABC) = 6*P(BDO) = 3*7*8* |
| = 84√2 |
| 2 | |
26 paź 19:12