Planimetria kilka pytań.
Macko z Bogdanca:

Planimetria kilka pytań.
W pierwszej klasie podstawowe twierdzenia miałem wprowadzone strasznie powierzchownie na dwoch
lekcjach,
i prawie wszystko zapomnialem... Mam problem z okregami i wpisanymi w nie figurami

.
Powiedzmy mamy zadanie typu: W okrag o srodku O wpisano czworokat ABCD. Wyznacz miary katow
tego
czworokata oraz miare kata ostrego utworzonego przez jego przekatne, jesli:
I∡AOBI=150 I∡BOCI=60 i I∡CODI=70
Robiłem to tak: Wiadomo, ze punkt O jest w tej samej odleglosci od kazdego wierzchołka, więc
trojakty beda
rownoramienne...
Nie wiem jak umiescic to na rysunku, wiec katy przy podstawie ΔAOB oznacze α, ΔCOB β ΔCOD γ
Potem 360−(150+70+60)=80 analogicznie dla ΔDOA katy beda mialy po 50 stopni
Mam miary katow 65,75,115,105 stopni
Teraz zostaje ten kat ostry miedzy przekatnymi do wyznaczenia i tu za bardzo nie wiem bo jedyny
kat ktory byl
nieznany to ten 80 a odpowiedziach jest 70 (chodzi tutaj o (60+80)/2 ?
Jeszcze gdyby ktos mogl to chcialbym prosic abys pokazal/a jak zrobic to zadanie z uzyciem
twierdzenia kata opartego
na tym samym łuku (bardzo zalezy mi na wytlamaczaniu tego twierdzenia bo w ksiazce mam tylko
napisane ,,przypomnij sobie'',
natomiast w internecie nie moglem znalezc niczego konkretnego

)
Macko z Bogdanca:

TO bedzie cos takiego?
AOB=120
BOC=120
COD=40
AOD=360−(120+120+40)=80
Uzywam tw. o katach wpisanych i opartych na tym samym łuku
I∡DI=120
I∡AI=80
I∡CI=100
I∡BI=60
Tutaj korzystam ze katy wpisane oparte na tym samym luku sa rowne...
I∡ASBI=I∡SABI−I∡SBAI
I∡SABI=I∡CABI=i∡BACI=60
I∡SBAI=I∡DBAI=I∡ABDI=40
I∡ASBI=180−60−40=80 Odp I∡ASBI=I∡CSDI=80
Jest ok?
Macko z Bogdanca: Tak inne, przepraszam zadanie ma 2 podpunkty i zle popatrzylem

b) AOB=120 BOC=120 COD=40