x''+Cx'=0
Dominik: Jest mi ktoś w stanie pomóc z takim zadaniem:
x''+Cx'=0 gdzie C jest ilorazem kąta i masy
Próbowałem robić to w ten sposób
r
2+Cr=0
0=r(r+C)
r
1=0
r
2=−C
teraz wydaje mi się że rozwiązanie zależy od tego czy C jest rózne od 0
jeśli tak to:
x(t)=C
1+C
2*x
−Ct gdzie C1i2 ∊R
Dobrze jest rozwiązywane to równanie

26 paź 14:48
Benny: x jest funkcja jakiej zmiennej?
26 paź 16:51
Mariusz:
Aby otrzymać równanie charakterystyczne podstawiasz eλt
więc całka ogólna będzie postaci
x(t)=C1+C2e−Ct
Można też obniżyć rząd równania podstawieniem y=x'
27 paź 22:15