Liczby zespolone - graficzna interpretacja
Gravity: 2|z+1|<|z2−z−2|≤3|z−2|
Rozwiązałem to ale nie jestem pewien czy dobrze. Ogólnie to liczyłem osobno lewą i prawą stronę
Odpowiednio dzieląc przez |z+1| i |z−2| i żeby nie dzielić przez 0 to z lewej strony wyrzuciłem
z=−1 a z prawej z=2. Tak się to powinno zrobić?
26 paź 13:59
Gravity: Ktoś, coś?
7 lis 10:16
Janek191:
z = x + y i
z + 1 = x + 1 + y i
z − 2 = x − 2 + y i
Oblicz moduły i działaj
7 lis 10:27
Mila:

z
2−z−2=0
Δ=9
z
1=−1 lub z
2=2
2|z+1|≤|z
2−z−2|≤3|z−2|⇔
2*|z+1|≤|z+1|*|z−2| i |z+1|*|z−2|≤3|z−2|⇔
2*|z+1|−|z+1|*|z−2|≤0 i |z+1|*|z−2|−3|z−2|≤0⇔
|z+1|*(2−|z−2|)≤0 i |z−2|*(|z+1|−3)≤0 wiadomo, że |z+1|≥0 i |z−2|≥0
⇒(2−|z−2|)≤0 i (|z+1|−3)≤0⇔
|z−2|≥2 i |z+1|≤3
lub rozwiązujesz układ nierówności
2
√(x+1)2+y2≤
√(x+1)2+y2*
√(x−2)2+y2≤3*
√(x−2)2+y2
7 lis 17:35