funkcja wykladnicza
nattalia979: Pomocy
a. naszkicuj wykres funkcji f(x) = 9−0,5x − 2 gdzie x należy do R
b. Funkcja h jest opisana wzorem h(x) = (1/5)m2 + x + 54 gdzie x nalezy do R. Oblicz
wartosc parametru m wiedzac ze dla pewnego argumentu fukncja f i h przyjmuje te sama wartosc
rowna 79.
26 paź 13:45
Qulka:
26 paź 13:47
Qulka: dla x=−4 f(x)=79
więc h(−4)=79 dla m2=2
26 paź 13:49
nattalia979: Bardziej mam problem z punktem b
26 paź 13:49
Qulka: jaki?
26 paź 13:51
Adamm: | | 1 | |
narysuj wykres ( |
| )x i przesuń go w dół o 2 |
| | 3 | |
b. f(x)=79
x=−4
m
2−4=−2
m
2=2
m=
√2 lub m=−
√2
26 paź 13:51
nattalia979: Teraz juz jasne dziękuję
26 paź 13:54