Usuń niewymierność
Pebas:
26 paź 12:06
Jerzy:
W obydwu pomnóż licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika.
26 paź 12:07
26 paź 12:08
Pebas: Czy pierwszy przykład powinien wyglądac następująco:
| 14√2 − 7√3 + 2√6 − 3 | | 14√2 − 9√9 − 3 | | 14√2 − 6√9 | |
| = |
| = |
| |
| 4 * 2 − 3 | | 8−3 | | 5 | |
26 paź 13:26
Qulka: w mianowniku nic Ci się nie upraszcza
√3+√6 ≠ √9
26 paź 13:28
Qulka: w liczniku chciałam napisać
26 paź 13:28
Pebas: Przepraszam ,może wydawać się to głupie ale jak rozwiązanie tego przykładu powinno wyglądać?
26 paź 13:37
Qulka: tak jak napisałeś pierwszy ułamek góra bez zmian dół do 5
26 paź 13:44
Pebas: A drugi przykład odpowiedz powinna być taka:
| √7 + 4√5 + 4√35 + 16√25 | |
| |
| −73 | |
26 paź 13:49
Qulka: tak... tylko √25=5
26 paź 13:50
Pebas: A to bardzo ślicznie dziękuje za pomoc
26 paź 13:52