Sprowadź do wspólnej podstawy
cytrus: Sprowadz do wspólnej podstawy:
26 paź 10:22
26 paź 10:24
Puma: 9=32
81= 92= (32)2= 34
26 paź 10:24
cytrus: A to samo polecenie zadania z tym przykładem?
| (23)4 * 4−3 | | (23)4 * (22)−3 | | 212 * 2−6 | |
| = |
| = |
| |
| 83 | | (23)3 | | 29 | |
26 paź 10:33
Jerzy:
dobrze ... i licz dalej.
26 paź 10:34
Puma: Zastosuj teraz
a
p*a
q= a
p+q
26 paź 10:35
cytrus: | | 26 | |
To będzie w takim razie |
| = 2−3 i koniec? |
| | 29 | |
26 paź 10:39
Puma: 
Sprowadziles do wspolnej podstawy
26 paź 10:40
cytrus: | | (12)2 : 32 | |
A co jeżeli w liczniku jest ułamek? np. |
| |
| | 4−7 * 85 | |
26 paź 10:46
26 paź 10:50
cytrus: Czyli to będzie:
| (2−1)2 : 25 | | 2−2 : 25 | | 27 | |
| = |
| = |
| |
| (22)−7 * (23)5 | | 2−14 * 215 | | 2−210 | |
26 paź 11:02
Puma: czemu mnozysz wykladniki w mianowniku ?
26 paź 11:05
cytrus: Nie wiem, myślałem, że mogę je pomnożyć.
26 paź 11:10
Jerzy:
Wykładniki się dodaje.
26 paź 11:11
cytrus: Czyli poprawiona wersja to będzie
| (2−1)2 : 25 | | 2−1 : 25 | |
| = |
| |
| (22)−7 * (23)5 | | 2−14 * 215 | |
26 paź 11:20
Puma: Do 3 razy sztuka .
26 paź 11:22
cytrus: Jest to dobrze czy nie bo po tej odpowiedzi jestem zmieszany.
26 paź 11:26
Jerzy:
−14 + 15 = 1 , a nie −29 !
26 paź 11:28
Puma: Zmieszany powiadasz . Ale czy niewstrzasniety tez ?
26 paź 11:28
cytrus: Aaa no tak zapomniałem o tym minusie czyli poprawna odpowiedz to 25
26 paź 11:30