wielomian
Karolek: Rozłóż wielomian na czynniki
x4+9
25 paź 22:55
jc: =(x2+3)2 − (√6x)2 = (x2 − √6 x + 3)(x2 + √6 x + 3)
25 paź 23:00
Karolek: A skąd się wzięło to −(√6x)2
25 paź 23:05
Puma: Ze wzoru skroconego mnozenia mysle .
25 paź 23:06
Karolek: Tak wiem.... ale przyznam szczerze ze kompletnie tego nie rozumiem i wokół nie widzę w tym
wzorów i nie wiem jak się za to zabrać. Znam zasadę ze szukam odpowiedniego wzoru na nie umiem
zacząć.
25 paź 23:10
Puma: Juz pokaze
(x2+3)2= x4+6x2+9
x4+9= (x2+3)2−6x2 = (x2+3)2−(√6x)2=
dalej wzor (a+b)(a−b)= a2−b2
25 paź 23:12
Puma: Przepraszam kolege jc ze sie wcialem .
25 paź 23:14
Karolek: Super bardzo dziękuję, już wiem.jak zacząć w tym przykładzie ale jAK na złość każdy jest inny.
Te wielomianu to jakaś abstrakcja. Dziękuję za szczere chęci pomocy
25 paź 23:18
Karolek: Dzięki jc i Puma spróbuję porobić 8nne przykład na podstawie tego co napisaliście
25 paź 23:19