| √3 | ||
A. 1 B. √2 C. | D. 2 | |
| 2 |
Rozpatrujemy trojkaty zbudowe w ten sposob (patrz rysunek)
kazdy jest rownoramienny o ramionach dlugosci 2.
wykorzystajmy wzor na pole :
| 1 | ||
P = | a*b*sin α , gdzie a,b to boki trojkata, a α to kat miedzy tymi bokami | |
| 2 |
| 1 | ||
zatem P = | * 2 * 2 * sin α = 2 sin α | |
| 2 |
Oczywiscie rozpatrujemy kat α ∊ (0;180)
P (α) = 2sinα
P ' (α) = 2cosα
2 cos α = 0
cos α = 0
α = 90o i tu osiagamy ekstremum
zatem
Pmax = 2 sin 90 = 2 * 1 = 2
(mam nadzieje ze nic nie pominalem)