lokaty itd
QWERTY: W pewnym sklepie ze sprzętem RTV można kupić nowoczesny telewizor LCD, płacąc cztery raty po
2000 zł (pierwsza rata po trzech miesiącach od daty zakupy, kolejne raty co trzy miesiące).
Pan Nowacki chciałby kupić ten telewizor w systemie ratalnym. Ma na koncie 7700zł. Czy jest to
kwota wystarczająca do zakupu telewizora, jeśli oprocentowanie w banku, w kótrym pan Nowacki
ma konto, jest stałe i wynosi 8% w skali roku, a kapitalizacja odsetki jest kwartalna?
Czyli
n=4
Ko=7700
p=8%
Kn=7700(1+0,08/4)
4*1
Kn=7700(1,02)
4=8334 Tylko to jest po całym roku jakby nic nie wybierał ale ma płacić 2000 co
kwartał

. Jak zrobić to jakimś jednym wzorem ?