Definicja Heinego
Adrian: Definicja Heinego lim x−>x0
25 paź 21:51
Adamm: weźmy taki ciąg x
n że
lim x
n = −64, x
n≠−64
| | 3√xn+4 | | xn+64 | |
lim f(xn) = lim |
| = lim |
| = |
| | xn+64 | | (xn+64)(3√xn2−43√xn+16) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= lim |
| = [ |
| ] = |
| |
| | 3√xn2+43√xn+16 | | 16+16+16 | | 48 | |
25 paź 21:57
Adrian: Dzięki wielkie. Faktycznie nie takie strasznie

Jest może ten wzór we wzorach maturalnych,
lub mógłbyś mi go tutaj rozpisać? bo nie mam pojęcia skąd się wzięła 4 w mianowniku
25 paź 22:06
Adamm: powinien być
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
25 paź 22:07
Adrian: Ok. już rozumiem. Dziękuję
25 paź 22:09