Pierwiastkami wielomianu w(x) stopnia czwartego są liczby (-2), 1, 3, 5
Agag: Pierwiastkami wielomianu w(x) stopnia czwartego są liczby (−2), 1, 3, 5, a wartość tego
wielomianu dla argumentu 0 wynosi (−1,5). Oblicz w(10)
Pomoże ktoś? Nie mam pojęcia jak to zrobić
25 paź 21:28
zef: a(x+2)(x−1)(x−3)(x−5)=w(x)
w(0)=−1,5
Obliczmy z tego a
−1,5=a(0+2)(0−1)(0−3)(0−5)
−1,5=a(2)(−1)(−3)(−5)
−1,5=−30a
1,5=30a
a=0,05
w(10)=0,05(10+2)(10−1)(10−3)(10−5)
w(10)=0,05(12)(9)(7)(5)
w(10)=189
25 paź 21:31
Ajtek:
W(x)=a(x+2)(x−1)(x−3)(x−5)
W(0)=−1,5 podstaw w miejsce x → 0, wyliczysz a.
Następnie W(10)=...
25 paź 21:32
Agag: Dziękuję bardzo

!
25 paź 21:40