ttt
julka: | | |cos x| | |
jak naszkicowac wykres funkcji y = |
| |
| | cos x | |
25 paź 21:16
zef: | | π | |
Df cosx≠0 czyli xeR\{ |
| +kπ} |
| | 2 | |
| | cosx | |
dla cosx>0 (1 i 4 ćwiartka) mamy y= |
| =1 |
| | cosx | |
| | −cosx | |
dla cosx<0 (2 i 3 ćwiartka) mamy y= |
| =−1 |
| | cosx | |
25 paź 21:18
5-latek: | | cosx | |
Dla cosx≥0 y= |
| =1 |
| | cosx | |
| | −cosx | |
Dal cosx<0 y= |
| = −1 |
| | c0sx | |
25 paź 21:19
5-latek: oczywiscie cosx≠0
25 paź 21:20
Ajtek:
cosx≠0
| | |cosx| | |
Gdy 0<cosx≤1 y= |
| =1 |
| | cosx | |
| | |cosx| | |
gdy −1≤cosx<0 y= |
| =−1 |
| | cosx | |
25 paź 21:21
julka: tak?
http://imgur.com/a/6yW3L
i jeszcze pytanie jesli y= −cos x to poprostu jest to symetria wzgledem osi y czyli wykres sie
nie zmieni?
25 paź 21:34
zef: y=−cosx to symetria względem osi x.
Wykres dobry, pamiętaj o niezamalowanych kółkach oznaczających że to nie należy do dziedziny
25 paź 21:35
julka: dzieki, jeszce jedno pytanie, o co chodzi w zadaniu zbadaj parzystość funkcji y=x sin x
25 paź 21:36
zef: Parzysta będzie gdy f(x)=f(−x) a nieparzysta gdy f(−x)=−f(x)
25 paź 21:39