Wykazywanie, otrzymywanie liczby całkowitej
Spaniel: Wykaż, że jeżeli od kwadratu liczby całkowitej a odejmiemy iloczyn dwóch liczb całkowitych,
których suma równa się 2a, to otrzymamy na wynik kwadrat liczby całkowitej.
Zrobiłem to tak:
a2 − xy = n2
x + y = 2a
x=2a − y
więc
a2 − y (2a − y)= b2
a2 − 2a + y2 = b2
(a − y)2 = b2
Dobrze myślę? I czy poprawnie postępuję przyrównując wszystko do b2 ? (kwadrat jakiejś liczby
całkowitej)
25 paź 21:13
Mila:
y=2a−x
w=a2−x*(2a−x)=a2−2ax+x2=(a−x)2, a−x∊C
25 paź 21:28
Spaniel: Czyli jest okej, dzięki
25 paź 21:37
Eta:
2 sposób
| | x+y | | (x+y)2 | |
x+y=2a ⇒ a= |
| to a2= |
| |
| | 2 | | 4 | |
zatem
| | (x+y)2 | | x2+2xy+y2−4xy | | x2−2xy+y2 | | x−y | |
a2−xy= |
| −xy= |
| = |
| = ( |
| )2= k2 k∊C |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
25 paź 21:40