Równanie
Karol: 2x+2x+1+3x−3x+1=0
Rozpisałem to do postaci:
2x(1+2) +3x(1−3)=0
3*2x−2*3x=0 | :3, : (−2)
25 paź 21:04
Karol: 2x−1=3x−1 −−−−> x=1, dobrze?
25 paź 21:05
Adamm: dobrze
25 paź 21:06
piotr: 3*(2/3)x = 2 ⇒ x=1
25 paź 21:06
Ajtek:
3*2
x=2*3
x /:3
x
Działaj dalej.
25 paź 21:07
25 paź 21:08
Karol: Dziękuję
25 paź 21:11
Karol: To jeszcze jedno pytanie.
Jak napisałem wyżej
2
x−1=3
x−1 to muszę to rozpisywać tak jak wy to zrobiliście, czy po prostu mogę
wywnioskować, że żeby te liczby były sobie równe to muszą być podniesione do potęgi 0? Chodzi
mi o poprawność zapisu
25 paź 21:48
Ajtek:
Jest to trafne spostrzeżenie, natomiast rozwiązanie algebraiczne jest lepsze. To jest moja
opinia, poczekaj jeszcze na zdanie Ety.
25 paź 21:52
Adamm: nie możesz
25 paź 21:53
Karol: Jeśli nie mogę to trudno, dzięki za pomoc

. Poza tym bardzo ciekawe forum będę musiał
zaglądać tu częściej
25 paź 22:08