Definicja Heinego
Ten Co Nie Rozumie: Coś mi nie wychodzi. Pomoże ktoś?
Korzystając z definicji Heinego granicy funkcji w punkcie, oblicz lim f(x) x→x0,
| | 2x2+x−6 | |
f(x)= |
| , x0=1,5 |
| | 2x2−5x+3 | |
Zapewne rozwiązanie banalne, tylko ja robię głupie błędy
25 paź 20:56
Adamm: weźmy taki dowolny ciąg x
n
że lim(n→
∞) x
n = 1,5, oraz x
n≠1,5
| | 2xn2+xn−6 | | xn+2 | | 3,5 | |
lim f(xn) = lim |
| =lim |
| = [ |
| ] = |
| | 2xn2−5xn+3 | | xn−1 | | 0,5 | |
=7
25 paź 21:01
Sherdzio: Pomyliłem tylko znak. Czyli aż tak głupi nie jestem

dzięki za pomoc !
25 paź 21:04
Sherdzio: Jeśli ktoś miałby ochotę się ze mną dzisiaj pomęczyć, to byłbym wdzięczny. Trochę zadań mam do
przerobienia, a niestety nie we wszystkich wychodzi rozwiązanie. Spokojnie dla tych co lubią
trochę się więcej pobawić też coś będzie, ale nie tak od razu

Tutaj mam kolejne zadanie. W tym przypadku wynik wychodzi mi
25 a powinno wyjść
−25
| | 2x−14 | |
f(x)= |
| , x0=7 |
| | −x2+9x−14 | |
25 paź 21:14