Równania wykładnicze
Marta: Rozwiąż równanie 4x − 8 * 2x + 16 = 0 ma wyjść x=2
25 paź 20:39
Kacper: np.
podstaw za 2x=t
25 paź 20:42
piotr: (2x−4)2 = 0
x=2
25 paź 20:42
Adamm: t=2x>0
t2−8t+16=0
(t−4)2=0
t=4
2x=4
x=2
25 paź 20:43
Eta:
(2x)2−8*2x+42=0 ⇒ (2x−4)2=0 ⇒ 2x=4 ⇒ x=2
25 paź 21:02
Marta: Skąd to (t−4)2?
25 paź 21:02
piotr: (t−4)2 ze wzoru skróconego mnożenia
25 paź 21:04
zef: t2−8t+16=(t−4)2
zwinął do wzoru skróconego mnożenia.
25 paź 21:04
Eta:
ze wzoru a2−2ab+b2=(a−b)2
25 paź 21:04
piotr: (t−4)2 ze wzoru skróconego mnożenia
25 paź 21:04
Marta: To ma sens, dziękuję wszystkim
25 paź 21:10