Trójkąt prostokątny
matms: Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym |∠CAB|=30 stopni. Na przyprostokątnej AB w
odległości 6 cm od punktu A zaznaczono punkt K tak, że |∠CKB|=60 stopni. Wykonaj rysunek
schematyczny i oblicz o ile dłuższy jest bok AC od odcinka CK
25 paź 20:23
Rafał:
Zrób sobie rysunek i zobacz własności trójkąta AKC. Ponadto skorzystaj z tego, że suma kątów
przyległych wynosi 180 stopni.
25 paź 20:48
Eta:

|CK|=12 , |AC|=12
√3
....................
to : ...........
25 paź 20:57
Rafał:
Eta podając gotowe rozwiązanie człowiek niczego się nie nauczy.
26 paź 10:55
Eta:
Jak ktoś chce się nauczyć ..... to się nauczy
26 paź 20:50
Rafał: No tak, problem zaczyna się, gdy ktoś nie chce się uczyć
27 paź 08:17