Rozwiąż równanie logarytmu
udsigry: Rozwiąż równanie:
log2(x)+2√log2(x) =8
25 paź 20:22
zef: podstawienie t=√log2(x) i pierwiastki z delty. Pamiętaj o założeniach
25 paź 20:26
Janek191:
x> 0
t = √ log2 x ≥ 0
Mamy
t2 + 2 t − 8 = 0
( t + 4)*( t − 2) = 0
t = − 4 lub t = 2
więc
√ log2 x = 2
log2 x = 4
x = 24 = 16
=========
25 paź 20:27
5-latek: log2(x)≠log2(x)
25 paź 20:28
zef: To prawda ale według mnie w tym przypadku po prostu błąd przy przepisywaniu i w obu przypadkach
ma być log2(x)
25 paź 20:31