prawdopodobienstwo
Tomek a Tomek : W urnie jest 5 białych kul i 10 czarnych kul. Wyjmujemy jedną kulę, odkładamy, a następnie
z pozostałych wyjmujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że za drugim razem wyjmiemy
dwie kule białe.
Ja robię to tak:
1 przypadek gdy za odkładamy kulę biała wtedy:
2 przypadek gdy odkładamy kule czarną wtedy:
A= 6 + 10 = 16
P(A) =
161365
W Odpowiedziach jest inaczej. może mi ktoś wytłumaczyć co jest źle ?
25 paź 19:58
Janek191:
Wzór na prawdopodobieństwo całkowite ?
25 paź 20:04
Tomek a Tomek : powinno być 6*10 ?
25 paź 20:10
Janek191:
H
1 − zdarzenie losowe " wyjęto kulę białą "
H
2 − zdarzenie losowe " wyjęto kulę czarną'
A − zdarzenie losowe " za drugim razem wyciągnięto dwie kule białe "
Zdarzenia warunkowe
więc
P( A) = P( A / H
1)*P(H
1) + P(A / H
2)*P(H
2) =
25 paź 20:11
Mila:
| | 1 | | 6 | | 2 | | 10 | | 26 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| | 3 | | 7*13 | | 3 | | 7*13 | | 3*7*13 | |
25 paź 20:17
Mila:

II sposób −drzewko
| | 1 | | 4 | | 3 | | 2 | | 5 | | 4 | |
P(BB)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| | 3 | | 14 | | 13 | | 3 | | 14 | | 13 | |
| | 52 | | 4 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 3*14*13 | | 3*14 | | 21 | |
25 paź 20:29