Logarytmy
Marta: Rozwiąż równanie log 12 (x2 − x) = −1 ma wyjść x=−1 x=2
Rozwiąże ktoś po kolei?
25 paź 19:51
25 paź 19:53
Marta: Tak
25 paź 19:53
Janek191:
x
2 − x > 0
| | 1 | |
log0,5 x2 − x = log0,5( |
| )−1 = log0,5 2 |
| | 2 | |
x
2 − x = 2
x
2 − x −2 = 0
( x − 2)*(x + 1) = 0
x = 2 lub x = − 1
=============
25 paź 19:56
Cubix: To wtedy x
2−x musi równać się 2 bo log
1/2(2)=−1 i rozwiązujesz równanie kwadratowe
| | 1−3 | | 1+3 | |
x2−x−2=0 Δ=9 x= |
| =−1 ∨ x= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
25 paź 19:57
Marta: Dzięki, rozumiem już o co chodzi
25 paź 20:03