Równania zespolone
tomashi: witam czy mógł by mi to sprawdzić ,a jeśli jest to blednie zrobione oprawić?
wylicz liczbe z
1)|z|i+Re z + Im z =2i
2)z2 =−1
1)√x2 +y2i +x+yi=2i
x=0
√x2 +y2 + y=2
√x2 +y2=2−y
y=1
z=i
2)x2+2xyi−y2=−1
x2−y2=−1
2xy=0
x≤0 V y ≤0
co dalej help?
25 paź 19:35
5-latek: 2xy=0 to x=0 ∨ y=0
25 paź 19:41
tomashi: Dobra w 1 przykładzie zrobiłem klasyczny błąd przepisałem częsc urojoną wraz z "i" rozwiązałem
−jest poprawnie ;
dla poomnych 1 przyklad z= √2−√2i ⋀ z=−√2+√2
25 paź 19:42
Mila:
2)
I sposób
z2=−1⇔
z2=i2
z2−i2=0
(z−i)*(z+i)=0
z=i lub z=−i
II sposób
x2+2xyi−y2=−1, x,y∊R
(x2−y2)+2xyi=−1
x2−y2=−1
2xy=0⇔x=0 lub y=0
x=0
−y2=−1
y2=1⇔y=1 lub y=−1
z=0+i lub z=0−i⇔
z=i lub z=−i
lub
y=0
x2=−1 brak rozwiązania w R
odp.
z=i lub z=−i
25 paź 19:44
Mila:
Pierwsze za pól godziny.
25 paź 19:44
tomashi: 1 juz zrobione

za 2 dzięki
25 paź 20:08
Mila:
25 paź 20:10