Równanie wykładnicze
Paweł: Witam, czy mógłby ktoś zerknąć na ten przykład czy jest dobrze rozwiązany? Już po drobnym
przekształceniu:
3
13*3
x−1+3
x=3+3
13
3
x(3
− 23 +1) = 3(1+3
−23)
Czyli x=1
Swoją drogą chciałem spytać czy jest możliwość napisania tego tak, że potęga w ułamku była
bardziej widoczna? Zawsze jak zapisywałem ułamek to używałem "U" zamiast "u" tu natomiast nie
działało to tak jakbym chciał
25 paź 19:06
Adamm: pisz bez u w potędze, np. 3/(x+1) tak jest czytelnie
25 paź 19:14
Paweł: A co do przykładu? Wynik poprawny? A co ważniejsze czy rozwiązanie poprawne?
25 paź 19:48
Mila:
31/3*3x*3−1+3x=3+31/3
3x*(3−2/3+1)=3*(1+3−2/3)
3x=3
x=1
zgadza się.
25 paź 21:35