Graniastosłupy
Misiek: Witam da rade ktoś to rozwiązać ?
1) W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna tworzy z płaszczyzna podstawy kat
o mierze 60stopni, Długosc krawedzi podstawy wynosi 8dm. Ile wynosi objętość tego ostrosłupa?
2) mosiężne breloczki mają kształt czworościanu foremnego o krawędzi 3cm. 1cm3 mosiądzu waży
5 gramów. Ile waży 20 takich breloczków? Przyjmij, że
√2 ≈ 1,4 √3 ≈ 1.7 oraz V czworoscianu a3 √2 /12
25 paź 19:02
Cubix: 1) Spójrz na trójkąt stworzony z połowy przekątnej kwadratu w podstawie (o długości 4
√2dm) i
| | H | |
wysokości ostrosłupa, możesz obliczyć wysokość, bo tg60stopni= |
| , a mając wysokość |
| | 4√2 | |
podstawiasz wszystko do wzoru na objętość ostrosłupa.
25 paź 19:12
Eta:
25 paź 19:17
Misiek : to jaki jest poprawny wynik ?
25 paź 19:32
25 paź 19:35
Cubix: Oczywiście dm3
25 paź 19:35
Misiek : Dzieki szefie wlasnie tak zrobiem na sprawdzianie a dostąłem 1
25 paź 19:37
Misiek : a zadanie 2 ?
25 paź 19:53
Eta:
Wystarczy podstawić dane:
| | 3*3*3√2 | |
5g*20* |
| = 25*9*1,4 g=.... |
| | 12 | |
Mnożyć to już chyba umiesz
25 paź 20:07
easy: Jest tam bład bo przekatna kwadratu wynosi d=a√2
25 paź 20:45