parametr m
Jaehyo: | | 1−x2 | |
dane jest równanie z niewiadomą x: |
| =m+3 , m należy do l. rzeczywistych. i muszę |
| | |x+1| | |
wyznaczyć liczbę rozwiązań w zależności od parametru m.
I zrobiłem tak że:
jeśli x>−1 to m<5
jeśli x<−1 to wyszło że m<1
i teraz w odp. powinno być że jeśli
m<1 to równanie ma 2 r.
m∊<1;5) to równanie ma 1 r.
m≥5 równanie ma 0 r.
i nie mam pojęcia skąd się bierze odp. i proszę pomoc w wytłumaczeniu
25 paź 18:54
5-latek:

| | 1−x2 | |
Taki wyszedl w tym edytorze wykres funkcji f(x)= |
| |
| | |x+1| | |
Teraz tnij go prosta y=m+3
25 paź 19:01
5-latek: Musisz zaznaczyc ze dla x≠−1
25 paź 19:03
Jaehyo: o boże, dobra, ogarnąłem, dzięki xd
25 paź 19:14
Mila:
| | (1−x)*(1+x) | |
f(x)= |
| i x≠−1 |
| | |x+1| | |
1) |x+1|=x+1 dla x>−1 wtedy:
| | (1−x)*(1+x) | |
f(x)= |
| ⇔ f(x)=1−x |
| | x+1 | |
|x+1|=−x−1 dla x<−1 wtedy
| | (1−x)*(1+x) | |
f(x)= |
| ⇔f(x)=x−1 |
| | −(x+1) | |
f(x)=m+3
a) m+3≥2 ⇔m≥−1 − brak rozwiązań (przykład na wykresie)
b) −2≤m+3<2 /−3 ⇔ −5≤m<−1 jedno rozwiązanie
c) m+3<−2 ⇔m<−5 dwa rozwiązania
Odpowiedź taka jak w książce jest dla równania
f(x)=m−3
25 paź 19:27