analiza mat
Zaaz: Znajdź największa i najmniejszą wartość funkcji f(x,y)=x
2 −y
2 +2 w kole x
2 + y
2 ≤ 1
mój wynik to najwiéksza w f(0,0)=2
najmniejsza w f(0,1)=1 oray f(0,−1)=1
Dobrze czy źle?
25 paź 18:52
25 paź 18:54
Adamm: albo "sam" bo nie znam twojej płci
25 paź 18:55
Zaaz: Jestem dziewczyną. Podstawiłam również x2=1−y2
Nie rozumiem jednej rzeczy, gdy y2=1−x2 wstawiłam do wzoru funkcji, potem przyrównując
pochodną do zera otrzymałam tylko minima, a podstawiłam wzór na cały okrąg.
25 paź 19:07
piotr: przejdź do współrzędnych biegunowych dla r=1
cos2(θ)−sin2(θ)+2 i policz min i max dla 0<θ≤2π
25 paź 19:28
piotr: formalnie trzeba sprawdzić czy nie ma ekstremów wewnątrz koła
25 paź 19:29
Zaaz: jest, ale wartość funkcji przyjmuje wtedy 2, a na krawędzi koła wartości są większe.
Dzięki za pomoc
25 paź 19:39
Zaaz: tj. formalnie sprawdziłam
25 paź 19:39
piotr: wartość 2 w (0,0) nie jest ekstremum, jest to tzw. miejsce siodłowe
25 paź 19:52