Ułamki proste
REG: Witam,
w jaki sposób można funkcję wymierną rozłożyć na rzeczywiste ułamki proste, jeżeli w liczniku
stopień x jest większy od stopnia x w mianowniku?
25 paź 18:17
REG: Chodzi mi o przykład:
2x2 − 3x4 + 12x3 − 12x2 + 16x − 12x3−x2+4x−4
25 paź 18:19
Adamm: wyrzucasz stałą przed nawias tak żeby wielomian z licznika miał stopień mniejszy
niż z mianownika
25 paź 18:19
REG: stałą?
25 paź 18:22
Adamm: chodziło mi o to żeby wyrzucić jednomiany z ułamka
25 paź 18:25
REG: wciąż nie łapię, mógłbyś chociaż jakoś to pokazać na tym przykładzie?
jest chyba niewyraźnie napisany to jest:
(2x5 − 3x4 +12x3 − 12x2 + 16x −12) :
(x3−x2+4x−4)
25 paź 18:36
Adamm: | 2x5−3x4+12x3−12x2+16x−12 | |
| = |
| x3−x2+4x−4 | |
| | 2x2(x3−x2+4x−4)−x4+4x3−4x2+16x−12 | |
= |
| = |
| | x3−x2+4x−4 | |
| | −x4+4x3−4x2+16x−12 | |
=2x2+ |
| = |
| | x3−x2+4x−4 | |
| | 3x3+12x−12 | | 3x2 | |
=2x2−x+ |
| =2x2−x+3+ |
| |
| | x3−x2+4x−4 | | x3−x2+4x−4 | |
nie wiem czy się nie pomyliłem bo nie piszę aktualnie na kartce
25 paź 18:43
Adamm: dalej normalnie rozkładasz
25 paź 18:44
REG: ale tylko ułamek, tak? już zrozumiałem, dziękuję bardzo
25 paź 18:46