geometria analityczna
Oleg: Wyznacz na prostej o równaniu y=2x+1 punkt równo−odległy od punktów A (4;2) B (5;7). Proszę o
wyjaśnienie tego zadania krok po kroku. Nie wiele rozumiem z geometrii analitycznej

Z góry
dziękuję
25 paź 17:54
5-latek: A probowales zrobic rysunek do zadania i troche poczytac na ten temat ?
25 paź 17:56
Oleg: Tak oczywiście rysunek zrobiłem. Wyliczyłem równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B.
Wymyśliłem że jeśli równo−odległe to |CA| + |CB| ale w jaki sposób to wyliczyć nie mam pojęcia
25 paź 17:58
Oleg: |CA| = |CB| oczywiście
25 paź 18:00
Adamm: wyznacz środek odcinka AB, prostą prostopadłą do pokrywającej się z AB, przechodzącą
przez środek odcinka AB, potem punkt przecięcia z prostą 2x+1, to będzie punkt równo odległy
25 paź 18:00
5-latek: Dobrze ze nie pisalem bo juz masz odpowiedz .
25 paź 18:02
Eta:

C(x,2x+1)
|AC|
2=|BC|
2
(x−4)
2+(2x+1−2)
2=(x−5)
2+(2x+1−7)
2 ⇒ ......................... x=2 to y=2*2+1=5
C(2,5)
25 paź 18:08
Oleg: 1) Środek |AB|. S(4,5;4,5)
2) y=5x−18 ⊥S(
92;
92) ∊ y=ax+b
5a = −1
a = −
15
92 = −
15 *
92 +b
92 = −
910 + b
92 + u {9}{10} = b
b = 5,4
równanie prostej = y = −
15 + 5,4
3) Teraz punkt przecięcia tych prostych
−
15x +5,4 = 2x +1
−
15 −2x = −4,4
−
115 = −4,4
x= 2
O coś takiego chodzi?
25 paź 18:21
Adamm: tak, ale mam nadzieję że na kartce masz poprawny zapis
25 paź 18:26
Oleg: Okej dziękuję

A coś takiego że mam podane wierzchołki trójkąta i mam udowodnić że jest on
trójkątem równoramiennym jak rozgryźć?
25 paź 18:40
5-latek: Np . trojkat rownoramienny ma dwa boki rowne
25 paź 18:42