szereg taylora i reszta
dasda: Witam, mam teoretycznie prosty przykład do policzenia. f(x) = e
x.
Na początku liczę pochodne, ich wartości i wyznaczam wzór na n−tą pochodną..
f(x) = e
x | f(0) = 1
f'(x) = e
x | f'(0) = 1
f''(x) = e
x | f''(0) = 1
f'''(x) = e
x | f'''(0) = 1
f
n(x) = e
n
Następnie
No i mam problem przy obliczeniu reszty.
| | (x−x0)n+1 | |
En(x) = fn+1(c) |
| |
| | (n+1)! | |
Jak powinna wyglądać ta pochodna f
n+1?
25 paź 17:47
dasda: | | xn | |
tam miało być ex = ∑ |
| |
| | n! | |
25 paź 17:49
dasda: ktos pomoze?
27 paź 13:46
dasda: ref
27 paź 15:27
dasda: ref
27 paź 18:13
zombi: f(n+1) = (ex)(n+1) = ex
27 paź 18:27
dasda: dobra, a jak mamy pochodną rzedu k w takiej postaci?
27 paź 19:38
dasda: ref
28 paź 14:28
dasda: ref
29 paź 02:08
Mariusz:
z→
∞
Teraz należy sprawdzić czy granica lewostronna jest równa granicy prawostronnej
29 paź 02:52
dasda: nie bardzo rozumiem co właśnie napisałeś
1 lis 20:44
dasda: Ogólnie policzyłem resztę, ale nie wiem czy dobrze.. Ktoś może zweryfikować?
| | (x−x0)n+1 | | xn+1 | |
En(x) = fn+1(c) |
| = fn+1(c) |
| = |
| | (n+1)! | | (n+1)! | |
| (−1)n * n! | | xn+1 | | (−1)n * xn+1 | |
| * |
| = |
| |
| (c+1)n+1 | | (n+1)! | | (c+1)n+1* (n+1) | |
2 lis 10:16
dasda: ref
2 lis 17:01
dasda: ref
3 lis 10:53