Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc z równaniem z parametrem k ?
Niconii: Dla jakich wartości parametru k dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych?
f (x)= {x2+(k+2)x+2k+1}
Rozumiem, że x2+(k+2)x+2k+1 ≥0
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, co następnie trzeba zrobić ? Nie rozumiem równań kwadratowych
z parametrem; /
25 paź 17:12
Adamm: f(x) jest wielomianem, dziedzina rzeczywiste dla k∊ℛ
25 paź 17:18
Niconii: Nie rozumiem
25 paź 17:26
Adamm: napisz porządnie to może się dogadamy
25 paź 17:27
5-latek:

Czego nie rozumiesz ?
f(x) = x
2+(k+2)x+2k+1 jest to funkcja stopnia drugiego
Wykresem takiej funkcji jest parabola .
Przyklad takiej paraboli
f(x)= x
2+4x−2 widzisz co jest dziedzina tej funkcji (zreszta ogolnie wielomianu ) ?
25 paź 17:40