zespolone
hiko: prosiłbym o sprawdzenie czy dobrze zamieniłem na postać trygonometryczną i wykładniczą:
z= −0,5 + √3/2*i
odp(?)
z=cos2/3π + i*sin2/3π
z= ei*2/3*π
25 paź 16:44
Adamm: dobrze
25 paź 16:47
hiko: dzieki
prosilbym o jakas wskazkowke jak rozwiązać przykład:
z=cosx − i*sinx
bo kompletnie nie wiem jak to ruszyć
25 paź 16:54
hiko: podrzuci ktoś jakiś pomysł? da sie z tego wyliczyc kąt?
25 paź 17:46
Adamm: cosx=cos(arg(z))
sin(−x)=sin(arg(z))
(arg(z)=x+2kπ ∨ arg(z)=−x+2kπ)∧(arg(z)=−x+2kπ ∨ arg(z)=π+x+2kπ)
25 paź 17:49
hiko: ale z tego, chyba i tak nie wiele wyniknie, bynajmnie ja nie widze w tym za bardzo nic
a gdyby tak:
z = cosx − i*sinx = cos(−x) + i*sin(−x)
z=ei*(−x) bedzie spełniało warunki tresci zadania tj. zamienić na postać wykładniczą?
25 paź 17:57