Rozbieżność ciągu
znajomy01: Korzystając z twierdzenia o podciągach wykaż rozbieżność:
an = n√n + 2(−1)n*n
25 paź 16:33
znajomy01: Wystarczy że pokaże, że:
Lim
n→2 a
n =
√6
i na tej podstawie ciąg a
n jest rozbieżny? bo dwa podciągu danego ciągu są zbieżne do różnych
granic, dobrze czy nie?
25 paź 16:38
znajomy01: *podciągi
25 paź 16:39
Adamm: a
2k=(2k+2
2k)
1/2k
(2
2k)
1/2k≤(2k+2
2k)
1/2k≤(2*2
2k)
1/2k
na mocy tw. o 3 ciągach
lim(k→
∞) (2k+2
2k)
1/2k = 2
| | 1 | |
a2k+1=(2k+1+( |
| )2k+1)1/(2k+1) |
| | 2 | |
(2k)
1/(2k+1)≤a
2k+1≤(3*2k)
1/(2k+1)
na mocy tw. o 3 ciągach
lim(k→
∞)a
2k+1 = 1
podciągi dążą do innych granic dlatego
lim a
n nie istnieje
25 paź 16:39
Adamm: co do twojego postu 16:38
tragicznie, nawet nie źle
25 paź 16:42
znajomy01: dobra już rozumiem swój błąd, trzeba stworzyć 2 podciągi z ciągu wyjściowego i pokazać że mają
różne granice
25 paź 16:53