matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Mimi:
Wiedząc, że sinα= 0,6 i α (0°, 90°) oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych kąta α.
25 paź 15:35
Adamm:
sin
2
α+cos
2
α=1 ponieważ cosα>0 cosα=
√
1−sin
2
α
=
√
0,64
=0,8
sinα
3
tgα=
=
cosα
4
1
4
ctgα=
=
tgα
3
25 paź 15:57