Zadanie z ciągów
Jacek: Dany jest ciąg o wzorze ogólnym an=n3+40n2−25n. Dla jakich n jest spełniony warunek an>1000?
25 paź 15:31
Adamm: an>1000
n3+40n2−25n−1000>0
(n−5)(n+5)(n+40)>0
dla n>5 mamy rozwiązanie
25 paź 15:47
Mila:

n
3+40n
2−25n>1000⇔ n∊N
+
n
3+40n
2−25n−1000>0
w(5)=125+40*25−25*5−1000=0
schemat Hornera
1 40 −25 −1000 n=5
1 45 200 0
n
3+40n
2−25n−1000=(n−5)*(n
2+45n+200)
Δ=2025−800=1225
| | −45−35 | | 80 | | −45+35 | |
n= |
| =− |
| =−40 lub n= |
| =−5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
n
3+40n
2−25n−1000=(n−5)*(n+5)*(n+40)
(n−5)*(n+5)*(n+40)>0 i n∊N
+⇔
n>5
25 paź 15:48